dinsdag 4 juni 2013

Mijn auto heet "Taxi van hot naar her" (taxi verhalen)

Terwijl Insayno een keer met mij mee reed heeft mijn auto de bijnaam "Taxi van hot naar her" gekregen. Waarom? Omdat hij ons overal en nergens naar toe wist te brengen. En niet alleen Insayno heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt. Ik heb geen idee meer wie er allemaal ooit een lift van mij hebben gehad, maar het zijn er behoorlijk wat. Zeker op weg naar de diverse concerten die ik bezocht heb. Van Hoorn tot Heerlen er reed bijna altijd wel iemand met me mee.

Een van de mensen die regelmatig bij mij in de auto zat is Insayno. Ik heb hem al diverse malen uit de brand geholpen door hem te vervoeren naar een van zijn optredens. Een zeer plezierige bezigheid. Je hoeft je met hem in de auto geen moment te vervelen. Ik kan uiteraard niet alles vertellen, maar sommige dingen kunnen best gedeeld worden.

Voor de opnames van een van de clips reden we met een volgeladen Colt dwars door Amsterdam Zuid Oost en zoals gebruikelijk nam ik de rotondes lekker rap en zaten we heerlijk te dollen. Insayno zat naast me en fungeerde als navigator en ik reed zoals gebruikelijk vlot door, inclusief de rotondes. Totdat hij bij de tweede rotonde hij mij linksaf stuurde, maar rechts bedoelde. En ik dus een hele ronde moest maken. Hierom moest natuurlijk hard worden gelachen en ik stelde voor om nog een extra rondje te geven. Op dat moment werd het gelach op de achterbank onderbroken en kreeg ik het verzoek of ik bij de volgende rotonde iets rustiger aan wilde doen. De persoon in kwestie bleek nl wagenziek te worden. Tja wat doe je dan? Precies, als goed chauffeur pas je je daarop aan en vervolg je rustig je weg.

Tijdens andere ritten met Insayno werd ik getrakteerd op freestyles, teasers van nieuwe nummers, maar het kon ook een klein feestje zijn. Zo ook tijdens een alcohol controle langs de A9. Zoals altijd had ik niets te vrezen. Ik had niet gedronken, maar ook de rest van het gezelschap niet. De agente die de blaastest moest doen keek daar raar van op. Ze begreep er zichtbaar niets van hoe het toch kon dat een wagen vol jolige mannen het zo overduidelijk goed naar hun zin konden hebben zonder alcohol. Iets wat zij blijkbaar niet vaak mee maken. Maar ik denk dat er verder ook niemand in de regen met open ramen op een scheidsrechtersfluitje blazend bij zo'n controle aan komt.

Maar ook met de ritjes met vrienden gebeurde een hoop. Zo heb ik er weleens drie op de achterbank gehad die zo opgingen in de muziek dat ik de auto letterlijk van links naar rechts voelde schudden terwijl we over een zeer vlakke weg en in een rechte lijn reden. En op zulke momenten kan ik het nooit laten om even naar de bestuurders te kijken terwijl je ze inhaalt of ingehaald wordt. De verbaasde blikken zijn onbetaalbaar.

Dat soort blikken krijg je echter ook wanneer er vier man in de auto geconcentreerd naar de youtube op de telefoon bovenop het dashboard zit te kijken. En ik als nummer vijf de wagen door het drukke verkeer heen manoeuvreer. Door snelle wisselingen van de kleuren op het scherm leek de auto van buitenaf net op een discotheek.


De laatste tijd gebeurde het regelmatig dat ik vrienden wegbracht en ze hielp met vervoer terwijl zij evenementen organiseerden. Hierdoor was @insayno niet langer de enige ster die reed in de 'taxi' en inmiddels ontstond ook het plan om dit vaker te gaan doen. Iets wat ik erg jammer vind. Niet omdat het zo goed betaalde, want dat was door het budget niet mogelijk. Ik mocht het doen met het declareren van de parkeerkosten, de verbruikte benzine en een gastenlijstplekje voor het concert, maar dat maakte voor mij niets uit. Waar het mij om ging was de kans om de persoon te leren kennen. Hoe kort de ritjes soms ook zijn, je leert ze toch op een andere manier kennen.

Dit heeft echter ook zijn kanttekeningen. Zo kan het gebeuren dat je bij voorbaat al op het hard wordt gedrukt dat de man in kwestie een moeilijk iemand is om mee om te gaan. En zodra hij de auto in stapt wordt dat al bevestigd. Er staat een CD aan. Ik heb op dat moment ff geen idee wat. Ik onthoud niet wat ik luister of ooit eens gezien heb. En als er dan wordt gevraagd welk album ik op heb staan. Kan ik ook niets anders zeggen dat ik geen idee heb welk album het is en probeer het een beetje uit te leggen. Meteen wordt ik onderbroken. Dat was zijn vraag niet. Hij wilde weten welk album het was. Wie het was wist hij zelf wel, hij wist alleen de titel van het album niet. Daar mocht ik het mee doen.

Maar het kan ook anders. Er waren er ook bij die bij het horen van eigen live opnames in de speakers kropen om te luisteren. En dan vroegen hoe ik er aan was gekomen. In dit geval had ik met een wave recorder het geluid van een livestream afgetapt en op CD gezet. De organisatie had hetzelfde gedaan en boden de tracks als downloads aan. De kwaliteit van deze opnames was echter significant lager van kwaliteit. Ook de versie die zij zelf hadden gekregen. En zo gebeurde het dus dat ik met 1 CD minder naar huis ging.Maar afgelopen zaterdag 1 juni 21:20 uur sloeg het noodlot toe. Het motorblok van mijn auto rammelt aan alle kanten en het olielampje brand. Terwijl ik de volgende afrit/tankstation tracht te halen zie ik in mijn binnenspiegel achter me een dikke rookwolk. Nadat ik de wagen weet te parkeren bij een weiland volgt er een korte inspectie. Wat blijkt het oliepijl is veel te laag. Er wordt olie bijgevuld en vervolgens een poging om te starten. De herrie is oorverdovend en meteen vallen er onderdelen uit het blok vandaan op de grond.

Feitelijk betekend dit dat mijn wagen total loss is. Het heeft namelijk geen zin om een nieuw blok in mijn 14 lentes jonge bolide te plaatsen. Het is simpelweg te duur, maar ook mijn reserves zijn in deze tijd van recessie volledig op gedroogd tot aan de bodem. Hiermee komt dus ook waarschijnlijk het einde aan Taxi van hot naar her en een opvolger zit er voorlopig ook niet in. Dit houd voor mij in dat ik weer ben overgeleverd aan de beperkingen van het openbaar vervoer. Maar voor andere mensen in mijn omgeving heeft dit veel grotere gevolgen. Hun backup en in een aantal gevallen eerste keus chauffeur met auto is komen te vervallen en daarmee wordt het een stuk moeilijker om bepaalde events te organiseren of bepaalde optredens te accepteren. Ik weet dat het niet mijn probleem is, maar toch voelt het voor mij een beetje alsof ik ze laat zitten. Ik had het nl graag anders gezien en ze gewoon alle volgende keren uit de brand geholpen, maar dat zit er voorlopig niet in. Tenzij ik een leuk bedrag met een loterij win of iemand mij een auto cadeau doet.

0 reacties:

About Me

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers