donderdag 13 oktober 2011

Het faillissement van de wereld economie

Wat is er nou eigenlijk aan de hand met de wereldeconomie? Heel simpel, de rijken zijn te rijk geworden en de armen te arm. Van de rijken vloeit er te weinig geld terug naar de onderste lagen in de maatschappij. En juist het bedrijfsleven doet er alles aan om juist in die lagen te snijden in de kosten. Dit doen ze met 'positieve' verbeteringen zoals het 'nieuwe werken'.

Dit zorgt er juist voor dat er in de onderste regionen en net er boven weer banen kunnen gaan verdwijnen, zodat de top juist weer meer kan gaan verdienen. Zij strijken het geld op wat er wordt bespaart. En waar wordt dit uitgegeven? Juist, nergens. Er wordt weer mee gespeculeerd op de beurs. En door dit gedrag komt juist de hele economie tot stilstand.

De beurs is immers een soort van spaarpot, steeds meer geld gaat hier naar toe en dat is bijna allemaal van rijken of grote fondsen. Hierdoor stroomt er dus steeds minder geld terug naar de onderste sociale klasse. Zij kunnen dus geen nieuwe luxe goederen aankopen en dit zal weer voor omzet en lagere winsten zorgen voor de bovenste laag.

Dit zal dan weer leiden tot maatregelen om de kosten te verlagen en zo is dus de neerwaartse spiraal ontstaan waar we nu in zitten. En dat terwijl deze zo eenvoudig is te doorbreken. De rijken moeten immers hun geld weer uit gaan geven aan zaken die er toe doen en niet altijd alleen maar met meer genoegen willen nemen. Want wat moet je met een vermogen van miljoenen of miljarden? Je kan het toch niet uitgeven en het is het geld wat de armen tekort komen om zelf hun eigen voedsel, drank en onderdak te bekostigen.

Hieronder kun je in een tweetal afbeeldingen zien hoe nu de verdeling is tussen arm en rijk in het aantal personen en daarnaast het beschikbare geld. Denk daarbij in dat het geld dus niet meer bij de onderste lagen terecht komt en je weet precies waar we naar toe gaan. Precies de situatie bij een spelletje monopolie waarbij een persoon alle straten in handen heeft en de andere spelers steeds iets meer geld kwijt zijn dan ze bij het passeren van start ontvangen. Uiteindelijk heeft er dan dus een speler al het geld en is het game over.



Dus spreek die rijke egocentrische personen eens aan op hun asociale gedrag en laat ze hun zakken eens leeg schudden. Kijk dat ze een reserve opbouwen voor mindere tijden is prima, maar een reserve waar een heel land van zou kunnen leven is toch een tikkeltje overdreven.

0 reacties:

About Me

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Follow deprofessor1976 on Twitter