zondag 19 juni 2011

Is dit kabinet diervriendelijk?

Soms nemen politici beslissingen die beter moeten zijn voor ons als bevolking of voor het milieu en de dieren om ons heen. Maar dat ze daarbij ok wel de plank volledig missen blijkt ook nu weer.

Zo wil men "Het besluit vervangt het Honden- en katten besluit van 1999" vervangen door deze. Het doel is om de zogenaamde 'broodfokkers' een halt toe te roepen en het welzijn van de gezelschapsdieren te verbeteren. Echter de fanatieke vogelliefhebbers worden waarschijnlijk met deze wet als fokkers en handelaren aangemerkt.

Waarom? Nou neem bijvoorbeeld mijn vader. Hij gaat elk jaar een aantal tentoonstellingen af met zijn vogels, zangkanaries. Niet onverdienstelijk, maar om die resultaten te kunnen houden heeft hij elk jaar wel zo'n 150 jonge vogels nodig. Die kan je natuurlijk onmogelijk allemaal zelf houden en dus wordt een deel verkocht aan dierenspeciaalzaken, op vogelbeurzen en ook aan kennissen, vrienden en medevogelliefhebbers. Dit alles levert per saldo natuurlijk niets op en kost eerder geld.

Maar omdat het besluit niet spreekt over ondernemen, maar over regelmaat en in zekere omvang kan je al snel stellen dat alle liefhebbers kwekers en handelaren zijn. Wat houd dat in? Nou dat al deze liefhebbers ineens papieren moeten gaan halen voor het mogen beheren van hun dieren. Daarnaast zullen zij een vestigingsvergunning moeten gaan aanvragen voor het nieuwe bedrijf. Een volledige administratie moeten gaan bij houden incl. aangiftes omzet belasting en inkomstenbelasting.En alsof het niet genoeg is mogen deze dieren dan ook nog eens alleen verkocht worden vanaf de eigen woning/woonplaats.

Zo zullen de verenigingen bij tentoonstellingen steeds minder dieren in de verkoop hebben zitten en is de consument weer afhankelijk van de deskundigheid van de dierenwinkel en de fokkers en handelaren. De diversiteit van het aanbod zal echter afnemen en ook de kennis over de stambomen van vogels zal niet meer tot de orde zijn. Het verbeteren van het dierenwelzijn onder deze groep liefhebbers had men ook op een andere manieren kunnen bereiken. Er wordt al gebruik gemaakt van kweekringen en met een klein beetje controle vanuit de bonden is zo te achterhalen waar er sprake is van wantoestanden. Deze royeer, schrapt het kweeknummer en laat zo de handel van deze dieren stil leggen. Zelf regulering, het had makkelijk gekund.

Maar komen deze besluiten het doel ten goede? Het welzijn van gezelschapsdieren tijdens de kweek? Nee natuurlijk niet. Deze dieren zullen niet in een grote en ruime ren/volière worden opgevangen. Nee die worden in ruimtes gehouden waarin ze makkelijk te vangen zijn en die uit de minimale afmetingen zullen bestaan. Het liefst met velen op elkaar, zodat er bij ziekte er bij bosjes dieren zullen sterven. Ja dat is echt een grote vooruitgang. Verder zal er niet naar de kwaliteit van het dier worden gekeken. Als het er maar schattig en verkoopbaar uitziet en tegen een zo laag mogelijke prijs gekweekt kan worden.

Dus gaat dit werken? Nee, dit kabinet is de draad volledig kwijt. Wil je een hobby? Ga er eerst maar flink voor werken en zorg dat je 2 x modaal binnen haalt. Dan pas mag je van je geld gaan genieten, maar geef eerst de helft aan vadertje staat en een kwart om alle vergunningen en accijns te betalen, pas dan mag je van die paar euro's die er nog over zijn genieten. Ja dan komt het echt goed met onze economie. Geld moet rollen.

Bron: Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers, Ministerie van Landbouw

0 reacties:

About Me

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers